Piperul – secretele unui condiment foarte aromat

Aroma exotica inconfundabila se distinge in orice bucatarie din lume. Din sudul Chinei pana in nordul Marii Britanii, din Vietnam si pana pe coasta de vest a Statelor Unite, micile bobite cu gust picant si mai mult sau mai putin iute sunt indragite aproape de toata lumea.

Multe feluri de mancare isi datoreaza recunoasterea internationala si datorita prezentei sale , adaugat ori in timpul gatitului ori imediat dupa. Sa le enumeram pe toate practic nu ar fi posibil insa putem spune ca pe langa proprietatile gustative, piperul, caci despre el vorbim, este inzestrat cu adevarate valente terapeutice, fiind folosit cu succes in prevenirea si tratarea unor afectiuni dintre cele mai diverse.

Condimente Bucatarie

Mai multe tipuri de piper mai multe arome

Originar de pe coasta Malabar, aflata in sud-vestul Indiei, descoperit cu multe mii de ani in urma, piperul a jucat un rol important in schimburile comerciale ale Evului Mediu, vanzandu-se pe sume sau favoruri impresionante ca valoare. Astazi, piperul, chiar daca si-a pierdut definitiv aura pretioasa din trecut, poate fi cumparat cu usurinta din aproape orice magazin alimentar.

In stare salbatica, arbustul de piper poate atinge inaltimea de zece metri. In culturile controlate, arbustul se ridica de la sol aproximativ patru metri. Fructele sale, boabele foarte aromate care constituie subiectul acestui articol, se gasesc sub forma de ciorchini, foarte stransi. In functie de timpul de cules si de gradul de procesare, piperul este intalnit in mai multe variante de culori, fiecare dintre acestea cu intensitatea aromatica specifica. Poate cel mai raspandit, in multe dintre bucatariile europene cu siguranta, este piperul negru cu un gust si o aroma foarte pregnante. Piperul verde se distinge cu calitati aromatice si gustative echilibrate ca intensitate, el fiind urmaat de piperul rosu. Cea mai subtila aroma o are piperul alb. Proprietati deosebite are si piperul mexican, de Sichuan sau de Cayenne, care de fapt sunt condimente aromatice care nu au legatura cu piperul decat printr-o asemanare oarecum fortata.

Proprietati terapeutice

O mare perioada de timp condimentul de astazi a fost folosit cu precadere ca medicament. Daca la inceput era adresat caselor regale si claselor nobiliare, incet, incet piperul si-a gasit locul in aproape orice spiterie. Si astazi putem gasi extracte de piper in industria farma dar si printre produsele parafarmaceutice datorita continutului bogat de piperina.

Aparatul digestiv este unul dintre marii beneficiari al proprietatilor detinute de piper. Piperina precum si alti compusi ajuta digestia, prin ingerarea lor eliberandu-se o serie de substante care grabesc acest proces. Strans legat de acest fapt este si ajutorul dat de piper in lupta contra kilogramelor in plus. De exemplu, caldura resimtita de intregul organism atunci cand se consuma preparate alimentare cu piper in compozitie ajuta atat la pierderea in greutate cat si la o detoxifiere eficienta datorita transpiratiei, dilatarea accentuata a vaselor capilare. Unele afectiuni respiratorii raspund foarte bine la actiunea piperului, acesta contribuind la eliberarea cailor respiratorii , dezinfectarea tractului respirator si constituindu-se intr-un anestezic local in cazul tusei. La fel de bine condimentul faciliteaza si eliminarea urinei prin dilatarea arterei renale. Daca ciocolata are anumite proprietati afrodisiace, si piperul se dovedeste de un real folos cu ocazia intalnirilor intime dintre doi parteneri. Vasodilatatia aparuta in urma serivii unei cine condimentata si cu piper va conduce la consumarea multor clipe frumoase in doi. Este stiut faptul ca gustul persoanelor in varsta este mult atenuat datorita mai multor factori. Consumul de piper, chiar daca nu le va reda simtul, va transforma gustul fad al mancarii resimtit in ceva foarte apetisant.

Fiind un condiment – medicament foarte puternic se impune un avertisment in ceea ce priveste consumul de piper. O atentie deosebita este necesara in cazul afectiunilor la nivelul stomacului sau la cel al aparatului excretor.

Piperul este considerat, pe buna dreptate, regele neincoronat al condimentelor. Bucuria gustului i-a impins pe bucatari, patiseri, cofetari si gurmanzi deopotriva sa incerce combinatii foarte indraznete de gusturi si arome, ca o completare foarte interesanta a celor ce pot oferi micutele boabe negre, verzi, rosii sau albe.

Etichete: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image