Pomelo – un izvor de sanatate

Pomelo, a carui denumire stiintifica, Citrus Maxima, vorbeste de la sine despre una din calitatile fructului, face parte din familia Rutaceae la fel ca si lamaia, portocala sau grapefruitul. Originar din Asia de Sud-Est, pomelo este cel mai mare dintre citrice, are o coaja lucioasa de culoare galbena sau rosie, iar pulpa deosebit de suculenta si aromata poate fi galbuie, roze sau rosie. Are un gust dulce acrisor in care se regasesc arome precum cea de struguri sau lamaita. Cu un diametru ce poate atinge 27 de cm si o greutate cuprinsa intre unu si chiar trei kilograme, fructul de pomelo are o forma sferica, usor alungita. Pentru a se dezvolta corespunzator – arbustul la inaltimea cuprinsa intre sapte si cincisprezece metri, iar fructul pana la trei kg – pomelo are nevoie de un climat cald, bogat in precipitatii.

Depozit natural de vitamine si minerale

Conform analizelor farmacologice moderne, pomelo are o valoare nutritiva la fel de mare pe cat este de greu. Pulpa sa gustoasa si apetisant colorata este plina pana la refuz de vitamine si minerale. Dintre acestea amintim de continutul ridicat de caroten, aproape toate elemente din complexul de vitamine B impreuna cu vitaminele C, A sau E. La acestea se adauga zaharuri, uleiuri volatile si substante minerale precum potasiul, calciu, fier sau magneziu. In urma acelorasi tipuri de analize a fost consemnata si prezenta acidului folic sau a diferitor acizi grasi. Nici proteinele sau fibrele solubile pe care le contine fructul numit pomelo nu au fost trecute cu vederea.

Pomelo

Beneficii pentru sanatate

Se poate spune ca abundenta de elemente nutritive vorbeste despre pomelo ca despre o solutie naturala si sanatoasa pentru ameliorarea multor afectiuni. Consumul frecvent creste rezistenta organismului la actiunea factorilor nocivi externi si interni prin intarirea sistemului imunitar. Totodata, portiile regulate de pomelo tonifica peretii vaselor sangvine. Ficatul incarcat – aviz fumatorilor, consumatorilor de bauturi alcoolice dar si persoanelor cu o dieta bogata in grasimi – primeste un ajutor serios din partea acestui fruct. Sucul de pomelo sau fructul in sine curata organismul de toxine si ajuta la reducerea colesterolului de tip LDL (rau) din sange. Datorita acidului citric si nu numai, pomelo se dovedeste a fi un adevarat fruct-rege in ceea ce priveste aparatul digestiv. Prin proprietatea diuretica care o are, este de un real folos in completarea tratamentelor impotriva gutei sau afectiunilor renale. O dantura sanotoasa fara alte probleme de natura gingivala se mentine prin vizite regulate la medicul stomatolog, cu ajutorul unei periute de calitate dar si cel oferit de pomelo. Preventia diferitor tipuri de cancer sau a mai multor afectiuni cardiace se face cu succes consumand pomelo. O alta caracteristica a acestui fruct este aceea ca are o contributie semnificativa in prevenirea efectelor imbatranirii prin neutralizarea radicalilor liberi.

Precautii

Datorita principiilor active deosebit de puternice pe care le are, acest fruct exotic poate fi benefic dar, in  aceeasi masura, poate face si rau. Consumul excesiv poate conduce la stari diareice accentuate. Daca va aflati sub tratament medicamentos pentru hiperactivitate cardiaca sau diferite afectiuni renale, inainte de a consuma pomelo cereti un sfat avizat.

Cum consumam pomelo

Dupa indepartarea cojii, proces care este foarte asemanator cu cel similar portocalelor sau grapefruitului, si a pielitei protectoare, pulpa se poate consuma ca arate sau sub forma de suc. La randul lui sucul poate fi combinat cu alte produse, de exemplu miere de albine sau cereale. Unei salate de fructe sau de legume i se poate spori savoarea daca in combinatia de fructe sau de legume se adauga si o anumita cantitate de pomelo. Pentru un gust deosebit, coaja poate fi rasa si adaugata prajiturilor sau diferitor aluaturi dulci.

Foarte gustos si aratos fructul de pomelo este, in acelasi timp, o gustare delicioasa, un desert savuros dar si un medicament gustos. Arbustul de pomelo este o planta cu flori si parfum aparte, fapt care o recomanda si ca planta de interior.

 

Te poate interesa si Lintea

Etichete: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image