Se poate slabi fara diete

Oare de cate ori s-a intamplat ca sala de fitness sa ramana o idee, mersul pe jos o amintire iar un meniu opulent traditional sau junck food sa fie vazut ca o satisfactie totala si eliberatoare de stresul de peste zi. Dar, la un moment dat, o alarma imaginara invadeaza constiinta unora si dorinta de a reveni la un numar de kilograme optim asociat cu un tonus bun chiar se transforma in realitate. Diete de tot felul, cu nenumarate promisiuni si timpi scurti, incep sa invadeze mintea. Insa momentul trece, oglinda reflectand intr-o oarecare masura un corp in regula, si multe din vechile obiceiuri alimentare revin ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Propunerea unui nou regim de slabire pare usor nelalocul ei insa prezentarea unui mod inteligent de a combina alimentele pentru a nu mai trebui sa apelati la notesul cu diete ar putea trezi interesul.

Ce sunt grupele de elemente nutritive

Alimentele, odata ingerate, prin procesul de digestie incep sa se descompuna pentru ca organismul sa asimileze compusii chimici numiti in limbaj comun elemente nutritionale si pe care ii repartizeaza pe fiecare acolo unde ii este locul. Nutrientii se impart la randul lor in urmatoarele principale categorii: proteine, hidrati de carbon, glucide, lipide, vitamine si minerale.

Un meniu echilibrat inseamna de fapt prezenta unei cantitati optime de nutrienti pentru acoperirea necesarului zilnic al unei functionari fara probleme a organismului. Cel mai adesea vorbim despre un meniu dezechilibrat atunci cand o anumita grupa nutritiva sau mai multe se regasesc in exces. Acesta, desi poate avea un aspect si un gust foarte atragator, va conduce negresit la o functionare deficitara a organismului. Dezechilibru alimentar inseamna si asocieri neadecvate a diverselor grupe de elemente nutritive care cel mai adesea provoaca o digestie ingreunata si de aici mai multe probleme la nivelul aparatului digestiv si nu numai. Daca un meniu dezechilibrat se intalneste ocazional in alimentatia curenta a unei persoane, el va crea un disconfort trecator. In schimb, daca grupele de elemente nutritive nu sunt corect asociate pentru perioade mai lungi de timp apar probleme de genul kilogramelor in plus pe langa alte inconveniente deloc de neglijat.

diete proteice

Cine sunt grupele de elemente nutritive

Am notat grupele de elemente nutritive in mod aleator si am obtinut:

Grupa A, grupa proteinelor, este formata din toae tipurile de carne, aici inluzand si peste. In componenta acestei grupe mai intra laptele si produsele derivate, ouale dar si ciupercile, soia, fasolea sau fructele nucifere. Dupa cum se vede grupa proteinelor este formata atat din produse de origine animala cat si din produsede origine vegetala. In procesul de digestie, in contact cu ele organismul elibereaza o serie de sucuri acide. Procesul digestiv este unul de lunga durata.

Grupa B este grupa carbohidratilor.  Produsele cu continut mare de carbobidrati sunt cerealele, produsele realizate pe baza lor precum si legumele cu continut de amidon. Aici vorbim despre grau, porumb, orz, ovaz, paine, cornuri si intreaga patiserie precum si despre cartofi, porumb dulce sau orez. Pentru a putea fi digerate, la nivelul stomacului sunt eliberate sucuri alcaline. Procesul de digestie este relativ rapid, unele produse necesitand totusi un timp mediu de digestie.

In Grupa C sunt incluse legumele care nu contin amidon. Verdeturi de genul salatelor, plante aromatice, condimente, uleiuri obtinute prin presare la rece, radacinoase, seminte si multe altele sunt produsele alimentare care compun aceasta grupa si care au un timp scurt de digestie.

Grupa D apartine fructelor. Acestea au fost cuprinse intr-o grupa separata datorita proprietatilor pe care le au si a rapiditatii prin care elementele nutritionale sunt extrase cu ajutorul diferitor enzime de la nivelul stomacului.

Gruparea grupelor

Pentru un randament superior al procesului de digestie si pentru limitarea semnificativa a probabilitatilor de “obtinere” a unor kilograme in plus, nutritionistii recomanda un mod inteligent de alaturare a diverselor grupe. Se va evita, la modul imperativ, alaturarea la aceeasi masa a proteinelor (grupa A) si a carbohidratilor (grupa B). In schimb sunt permise combinatiile dintre A si C sau B si C in cadrul aceleiasi mese. Intotdeauna fructele (D) vor constitui o masa separata. Aceeasi nutritionisti recomanda ca aceste sa fie servite cu o jumatate de ora inainte de orice alt preparat alimentar sa dupa aproximativ doua ore de la terminarea altei mese.

 In principiu, matematica alimentara de baza nu este deloc grea. Respectarea ei aduce cu sine o serie nu prea mare de beneficii insa fiecare dintre aceste beneficii cu semnificatii impresionante. Nu trebuie uitata apa care joaca un rol deosebit in economia unui organism sanatos, puternic si cu un tonus bun.

Etichete: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image