Medicamentul din bucatarie – Hrisca

O alimentatie sanatoasa, bogata in elemente nutritive esentiale, constituie una dintre cheile unei vieti fericite, sanatoase si de o inalta calitate.  Din ce in ce mai multe persoane apreciaza o hrana simpla dar naturala, evitand pe cat posibil alimentele procesate la nivel industrial. In virtutea acestei adevarate filosofii de viata, vom prezenta in continuare o planta cun oscuta si cultivata de aproximativ cinci mii de ani care, cel putin la noi in tara, a fost redescoperita relativ recent. Proprietatile sale organoleprice o evidentiaza, asigurandu-i un loc de cinste atat in bucataria obisnuita sau dietetica cat si in terapiile naturiste.  Este vorba despre hrisca.

Hrisca – o succinta prezentare

Hrisca obisnuita este o planta anuala care faca parte din familia Polygonaceae, familie din care mai fac parte macrisul sau rubarba. Originara din podisurile Asiei, de-a lungul miilor de ani in care a fost un aliment de baza pentru multe populatii, cultivarea plantei s-a extins in toata Europa, in special in zonele nordice. Deloc pretentioasa in ceea ce priveste solul in care este cultivata, un bun drenaj fiind singura conditie ce trebuie indeplinita, hrisca ridica anumite probleme cand vine vorba de temperatura aerului, caldurile mari nefiindu-i cele mai prielnice pentru dezvoltare.

Chimia unui bob de hrisca

Desi este des asociate cu cerealele, achenele (fructele de hrisca) nu au nici o legatura cu acestea. In comparatie cu graul, de exemplu, acestea fiind net superioare la multe capitole. Lipsita de prezenta glutenului, boaba de hrisca are masa formata cu preponderenta din amidon.Valoarea nutritiva este data de prezenta proteinelor, comparabile ca si cantitate cu cele continute de carne sau alte legume, insa prezenta proteinelor cu aport biologic mare fiind superioara. Hrisca este recomandata atat intr-un regim alimentar complet cat si intr-o cura de slabire datorita prezentei semnificative a unor minerale precum seleniu, fier sau zinc. Cercetarile medicale au evidentiat o concentratie ridicata de aminoacizi esentiali. Poate cel mai important aspect al valorii acestui produs este dat de cotinutul de antioxidanti. Acestia situeaza hrisca in prima linie de lupta impotriva imbatranirii dar si a multor afectiuni grave.

Hrisca – aliment …

Prezenta constanta in gastronomia unor tari precum Rusia sau Coreea, planta se poate consuma intreaga, arhipelagul nipon este recunoscut pentru deliciile culinare in care sunt incluse si plante tinere de hrisca de pana la 7 zile, sau doar fructele care sunt mici, tari aproximativ de dimensiunea bobului de grau. Cruda, fiarta sau prajita, hrisca are un gust dulceag si o aroma subtila. Sub forma de faina, aceasta poate intra in componenta painii obisnuite precum si in diverse aluaturi. Consumata alaturi de lapte sau de iaurt la micul dejun, in combinatie cu alte legume la pranz sau sub forma de mici prajiturele la gustarile dintre mese, aceasta adevarata fabrica de sanatate poate deveni rapid obisnuinta de care un om sanatos sau suferind de diverse afectiuni nu se poate lipsi.

… si medicament

Daca tot am amintit de afectiuni, hrisca poate fi considerata un aliment-medicament in diabet, hipertensiune precum si in multe alte afectiuni. Datorita lipsei glutenului, alimentele care contin hrisca sunt recomandate persoanelor cu intoleranta la acest compus. In diabetul insulinodependent consumul regulat de hrisca va conduce la reglarea indicelui glicemic dar si la o mai buna sistetizare a insulinei. Secretia de dopamina, neurotransmitatorul cu rol important in combaterea depresiei, este accelerata prin prezenta acestor fructe in meniul zilnic.

Intoarcerea la natura, la oferta deosebit de generoasa pe care aceasta ne-o face, poate fi unul dintre cele mai mari castiguri ale omului modern, atat in ceea ce priveste alimentatia cat si in privinta starii de sanatate prin combaterea unor anumite afectiuni din ce in ce mai rezistente in fata unor medicamente alopate. Prezenta fructelor sau a plantelor tinere de hrisca nu vor putea suplinii un tratament medicamentos dar cu siguranta vor suplimenta aportul de nutrienti.

 

Te poate interesa si Pomelo – un izvor de sanatate

Etichete: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha loading...


CAPTCHA Image
Reload Image